Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Ce pensule alegem - cele cu fir natural sau sintetic?

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Stim prea bine cu totii, cand vine vorba de a pune talentul sa creeze si sa umple panza alba conteaza cat de bune sunt materialele de pictura. Pictorul fara pensule este incomplet. Asadar, cand vine vorba de alegerea acestora cum facem distinctia intre ce e mai bun dintre pensulele cu fir sintetic si cele cu fir natural?

Din acest articol vei afla:

  • Despre pensulele cu fir natural
  • Despre pensulele cu fir sintetic  
  • Alegerea pensulelor potrivite pentru pictura 

Despre pensulele cu fir natural 

Pensulele cu fir natural sunt fabricate din parul de animale, precum parul de porc, de veverita sau de capra. Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea lor mai mare de absorbtie a vopselei, amestecarea acestora, astfel incat sa obtinem un aspect natural al picturii. De asemenea, pensulele cu fir natural sunt durabile si pot fi utilizate timp indelungat, mai ales daca alegem sa le oferim o ingrijire corespunzatoare.

Cu toate acestea, pensulele cu fir natural au si dezavantaje. Acestea sunt mai scumpe decat pensulele sintetice. De asemenea, pot necesita o ingrijire speciala, precum curatarea si uscarea adecvata pentru a evita deformarea firelor si deteriorarea pensulei. In plus, unele persoane evita utilizarea pensulelor cu fir natural din motive etice, preferand alternative mai ecologice.

Despre pensulele cu fir sintetic 

pensule pictura

Pe de alta parte, pensulele pentru pictura cu fir sintetic sunt fabricate din fibre sintetice, precum nylonul sau poliesterul. Acestea sunt mai ieftine decat pensulele cu fir natural si pot fi utilizate pentru o gama mai larga de medii de pictura, precum acuarele, tempera sau ulei. De asemenea, sunt mai usor de intretinut si nu necesita o ingrijire speciala.

Cu toate acestea, nu se poate spune ca cel care picteaza cu pensule sintetice nu poate obtine un efect natural al picturii. De precizat insa ca astfel de pensule au tendinta de a fi mai rigide, pot absorbi mai putina vopsea si pot necesita mai mult timp pentru a se amesteca, ceea ce poate fi problematic in anumite cazuri.

Alegerea pensulelor potrivite pentru pictura 

Alegerea pensulelor pentru pictura depinde in mare masura de preferintele artistului si de mediu de pictura utilizat. Conteaza intr-o oarecare masura si tehnica de pictat. Asadar, pensulele cu fir natural sunt mai potrivite pentru pictura in ulei, in timp ce pensulele sintetice sunt mai potrivite pentru pictura in acuarele sau tempera.

Fiecare tip de pensula are avantajele si dezavantajele sale si alegerea depinde in mare masura de preferintele si nevoile individuale ale artistului. E mult spus ca unele sunt mai bune decat altele, avand in vedere ca motivatia unora de a alege un anumit tip de pensula tine de convingerile sale. Calitate exista in ambele  cazuri, cele cu fir natural isi au explicatia pretului si prin faptul ca materia prima este mai scumpa sau greu de procurat. Din fericire insa, aceasta industrie este ofertanta si nu ducem lipsa de optiuni. 

Indiferent de alegerea facuta la capitolul ingrijire este important de tinut cont de minima activitate care prelungeste durata de viata a pensulelor. Este vorba de curatarea regulata a pensulele si pastrarea lor intr-un loc uscat si curat, pentru a evita deteriorarea.

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate