Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Diferenta dintre guase si tempera

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Bun venit in comunitatea pictorilor! Va plac picturile, va tenteaza ideea de a incerca ceva nou, insa nu stiti exact care sunt diferentele intre diferitele tipuri de culori. Parte din reusita unei picturi este despre alegerea corecta a culorilor, pensulei si panzei, conform cu tehnica care va incanta. In randurile urmatoare detaliem despre culorile guase si cele tempera. Iata care sunt diferentele intre acestea, diferente notabile despre care trebuie sa stiti inainte de a le achizitiona. 

Din acest articol veti afla:

  • Ce sunt culorile guase. 
  • Ce sunt culorile tempera. 
  • Care sunt diferentele intre cele doua. 

Ce sunt culorile guase 

guase

Culorile guase sunt infratite cu acuarelele. Sunt culori pe baza de apa, insa, sunt mai opace. Sunt realizate din pigment, apa si un liant, acesta din urma fiind guma arabica. Tocmai acest ingredient schimba proprietatile culorilor. Guasele sunt mai saturate decat culorile tempera. Culorile guase formeaza o pelicula nu foarte rezistenta sau elastica. Iar daca stratul aplicat este mai gros, acesta crapa. Culoarea aplicata este mata dupa uscare, catifelata. 

Astfel de culori sunt folosite pentru ilustratii si design. Tonurile intense si rapiditatea cu care se usuca, consistenta lichida de asemenea, fac ca aceste culori sa fie usor de lucrat cu ele. In plus, sunt practice, caci daca se usuca culoarea pe paleta de pictura, cu putina apa pulverizata revitalizati stratul si le puteti folosi in continuare. 

Ce sunt culorile tempera

Culorile tempera sunt cu uscare mai rapida, avand in compozitie pigmenti cu liant pe baza de apa. Una din caracteristicile importante ale acestor culori se refera la rezistenta sporita in timp. 

tempera

Stiati ca acestea sunt unele dintre cele mai vechi culori cunoscute? Au o istorie mai indelungata si sunt mai mult folosite decat culorile pe baza de ulei, guasele sau acrilicele. In principal sunt folosite pentru pictura icoanelor bizantine. Si sa detaliem putin, culorile tempera sunt traditionale, cele care au la baza emulsie de ou. Sunt mai rezistente si ca drept dovada avem lucrarile din Evul Mediu. 

Tempera caseina se refera la acele tipuri de culori tempera folosite la tehnica impasto - aplicare de straturi de culoare, pentru a crea volum. Astfel de culori au la baza caseina, o proteina din lapte. 

Nu in cele din urma sunt culorile tempera fine, pentru artisti, ce au la baza guma arabica. Astfel de produse veti gasi si in stocul nostru, aici. Sunt fluide si solubile in apa, usor de pictat cu ele. 

Care sunt diferentele intre cele doua 

Guasele sunt opace, se dilueaza cu apa si pot fi reactivate cu apa, daca se usuca. Adica pelicula formata nu este una permanenta dupa uscare. Iar dupa uscare sunt catifelate. 

Marea diferenta: gradul de transparenta! 

Culorile tempera sunt rezistente, pelicula formata este flexibila, nu crapa. 

Suprafata optima pentru a picta cu tempera: rigida, fie ca este lemn, carton sau hartie. 

Suprafata optima pentru a picta cu guase: hartie. In functie de cum va doriti sa arate lucrarea la final, tipul de hartie conteaza foarte mult. Una neteda va permite sa creati contururi definite, o hartie texturata va permite acel efect de acuarela. 

Va asteptam in e-shopul pictorulfericit.ro sa va alegeti culorile potrivite pentru picturile dorite!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate