Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Acuarele si guase - ce sunt, cum se diferentiaza

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Despre aceste doua medii de pictura am mai discutat si stim ca sunt solubile in apa, impreuna cu culorile acrilice. Insa intre acuarele si guase exista diferente. Astfel iti vei da seama mai bine cu care ai vrea sa pictezi. 

Toate tipurile de culori au 3 elemente esentiale in componenta lor si anume pigmentul care ofera culoarea, liantul ce uneste pigmentul si diluantul ce subtiaza culoarea. Ceea ce deosebeste culorile sunt liantul si diluantul. 

Din acest articol vei afla:

  • Ce sunt acuarelele.
  • Ce sunt guasele.
  • Care sunt diferentele intre cele doua medii de pictura.

Ce sunt acuarelele

O tendinta in randul persoanelor este de a spune acuarele tuturor culorilor pentru pictura care sunt solubile in apa. Insa toate au diferite proprietati fizico-chimice. Acuarelele sunt printre cele mai cunoscute medii de pictura si poate ca nu pare, dar tehnica este una dintre cele mai dificile. Pare simplu sa pictezi cu acuarele, insa tehnica este foarte greu de stapanit, ai nevoie de multa rabdare si exercitiu. 

acuarele pictorul fericit

Multi incepatori fac aceasta alegere lasandu-se pacaliti de fluiditatea culorilor si mai apoi descopera ca e mai greu decat sa pictezi cu alte tipuri de culori. Acuarelele au cel mai rapid timp de uscare dintre culorile solubile in apa. Acestea pot fi semi-opace sau transparente, deci sunt cunoscute in special pentru delicatetea culorilor. Acuarelele se folosesc pe hartie speciala, groasa, tocmai fiindca mediul de pictura este foarte apos. Culoarea alba a hartiei va oferi luminozitate acuarelelor datorita transparentei lor. Acuarelele sunt formate din pigmenti in particule foarte fine, iar liantul este de obicei guma arabica sau glicol sintetic.

Acuarelele se aplica in straturi suprapuse, in tip ce guasele in blocuri de culoare. Nu te lasa descurajat atunci cand pictezi cu acuarele. Tehnica ta se va imbunatati in timp. Cand pictezi in acest mediu este importanta si calitatea hartiei alese. Textura, grosimea, compozitia hartiei dintr-un bloc pictura va influenta calitatea si aspectul final al picturii tale. Iata cateva tehnici de pictura folosind un set acuarele pe care le poti incerca, ce te vor ajuta sa prinzi dexteritate si sa inveti sa controlezi culoarea:

  • Umed pe umed

Aceasta tehnica este exact cum se citeste, vei aplica pe o suprafata umeda culoarea umeda. Cu aceasta tehnica nu ai prea mult control asupra culorii. Dar imprevizibilitatea tehnicii e ceea ce duce la picturi inedite, unice. Practic acuarela se va comporta asa cum vrea ea, iar abia la final iti vei da seama de cum arata.
  • Umed pe uscat 

Aceasta tehnica iti ofera mai mult control astfel incat sa obtii forme mai bine definite si precise. Comportamentul acuarelelor este dat doar de apa pe care o folosesti in amestecare, astfel controlezi dispersarea culorii mai bine.

  • Gradient de culoare

Aceasta tehnica este una usoara, este un bun mod de a te folosi de dispersarea naturala a culorii. Poti face un gradient dintr-o culoare sau mai multe. Incepi cu aplicarea unei benzi de apa transparenta pe hartie dupa care vei adauga treptat pigment. Tine cont de cat pigment adaugi, iti doresti sa fie o trecere subtila intre culori, de la cele mai deschise la cele mai inchise. 

Ce sunt guasele

Particulele de pigmenti din culori guase sunt mai mari decat in cazul acuarelelor. Asta inseamna ca opacitatea culorilor este mai mare, deci nu se va vedea hartia atunci cand aplici primul strat. Nuantele guaselor sunt mai intense, compozitia este mai groasa, iar acestea pot contine un pigment alb, precum creta, ce va face ca aspectul final al unei picturi sa fie unul mat, opac si fin. Guasa provine din termenul francez gouache si este o varietate de tempera. Pictura in guase se poate retusa dupa uscare cu apa, spre deosebire de culorile acrilice ce dupa uscare raman permanente. Este important ca stratul de guasa aplicat sa nu fie prea gros pentru a nu crapa. 

guase pictorul fericit

Guasele se usuca aproape la fel de repede ca acuarelele. Un alt aspect important de care sa tii cont este ca atunci cand aplici guasele direct din tub, adica in starea lor umeda, dupa uscare vor avea alt aspect. Nuantele deschise se vor mai inchide, in timp ce nuantele inchise se vor mai deschide. Consistenta guaselor poate fi controlata, deci diluate cu apa astfel incat poti picta si in straturi transparente, precum in cazul acuarelelor ce sunt in mod normal asa. 

Avantaje in a utiliza guase:

  • poti controla opacitatea culorii;
  • poti folosi tehnici de pictura directe spre deosebire de acuarele;
  • poti adauga detalii in prim-planul picturii peste fundal;
  • sunt mai versatile si poti retusa anumite parti ale picturii;
  • chiar si dupa ce s-au uscat, poti ridica pigmentul cu o pensula umeda si sa aduci modificari;
  • le poti utiliza pe mai multe materiale cum ar fi panza, hartia, lemnul, sticla, piatra.

Acum ca ai descoperi care sunt diferentele nu mai ramane decat sa experimentezi si sa vezi cu ce te impaci mai bine. Spor!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate