Coșul dvs.

10% Reducere la comenzi de peste 300 lei folosind codul CHRISTMAS10

Armonia din paleta: despre amestecarea culorilor in pictura, tehnici si teoria culorii

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Amestecarea culorilor in pictura poate fi considerata o adevarata stiinta. Atunci cand vine vorba de coloristica, totul tine de cum percepem culoarea in sine prin contraste. Mai jos, vei afla tot ce este necesar daca esti la inceput de drum. Asadar, acestea sunt lucrurile de baza pe care le vei afla in acest articol:

  • Amestecarea culorilor in pictura: cunostintele de baza
  • Tehnici aplicate ale amestecurilor
  • Teoria culorii: contraste si armonia din paleta

Amestecarea culorilor in pictura: cunostintele de baza

Care este diferenta dintre bazele pentru pigmenti? Care sunt acestea? Este vorba de culorile pe baza de apa, acril sau ulei. Toate acestea difera prin substanta in care este adaugat pigmentul (un praf colorat), pentru a obtine vopseaua pe care orice pictor o foloseste. Asadar, datorita faptului ca bazele sunt diferite, ele nu pot fi amestecate intre ele. De ce?

Ai incercat vreodata sa amesteci uleiul cu apa intr-un pahar? Ei bine, acelasi efect il vei avea si in cazul culorilor. Desigur, chiar daca nu le poti amesteca pe paleta, amestecarea culorilor in pictura se abate putin de la regulile stricte ale stiintei. Multi artisti experimentati se folosesc tocmai de faptul ca aceste baze nu se amesteca pentru a obtine texturi noi si interesante, insa daca esti la inceput de drum, iti sugeram sa amesteci doar culori cu baze comune. De exemplu, tempera si gouache pot fi combinate fara nicio problema.

Tehnici aplicate ale amestecurilor

Ai obtinut amestecul dorit pe paleta? Super, acum este timpul sa-l folosesti. Cateva tehnici comune de a picta sunt tusele lungi de pensula sau stropirea prin scuturare, insa vrei sa afli altele cu care te-ai putea distra?

Daca ai o cantitate mai mare de vopsea, incearca pouring. Este o tehnica in care se varsa mai multe nuante de vopsea direct pe panza, pentru a obtine un efect stratificat. Poti incerca si laviurile in acuarele: umezeste foaia si foloseste o pensula cat mai lata, pentru a acoperi, uniform, o zona mare al hartiei. Atunci cand zonele se intalnesc, vei obtine degradeuri impresionante si subtile. Aceasta tehnica este buna la peisaje!

O alta tehnica pe care o poti incerca este pictura folosind cutitul. In magazinul nostru online, vei gasi cutite pentru pictura pentru a obtine tuse groase de vopsea, care pot fi potrivite pentru orice subiect, creand un efect tridimensional pe panza ta.

Teoria culorii: contraste si armonia din paleta

Afla ca exista si alte contraste in afara de contrastul complementar. Sunt 7 in total, acestea fiind:

  • Contrastul complementar
  • Contrastul cald/rece
  • Contrastul culorilor pure
  • Contrastul simultan
  • Contrastul de calitate
  • Contrastul de cantitate
  • Contrastul clar-obscur

Online, cu siguranta vei gasi exemple pentru fiecare, insa daca tii cont de cel putin doua dintre ele in fiecare tablou, vei putea obtine o coloristica impresionanta in pictura ta. De exemplu, poti sa alegi sa incluzi contrastul complementar, dar sa te folosesti si de contrastul de calitate (adica saturatia culorilor) pentru a obtine o volumetrie diversa a subiectelor pe care le interpretezi.

Asadar, tinand cont de toate informatiile de mai sus, experienta este cel mai bun profesor. Joaca-te cu culorile si experimenteaza pe panza pentru a pune in practica toate cele invatate. Stapaneste culoarea si devino un pictor fericit!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate