Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Secretul unei picturi longevive: vernisul. La ce ajuta si de ce sa il folosesti?

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

In lumea artei, exista diferite vopseluri al caror pigmenti isi pierd din saturatie atunci cand se usuca. De exemplu, mai des intalnim aceasta problema cand este vorba de vopseaua acrilica sau cea gouache, dar si cele de ulei pot sa dobandeasca un aspect “prafuit”. In acest articol, vom aprofunda despre solutia acestei probleme: vernisul. 

Vei gasi aici informatii despre:

  • Despre tipurile de vernis, pe scurt
  • De ce sa aplici un vernis pe pictura ta?
  • Cum si cand se aplica vernisul?
  • Cum se curata vernisul?
  • Utilizarea vernisului in istoria artei

Despre tipurile de vernis, pe scurt

Fiecare pictor, atunci cand termina un tablou, se confrunta cu dilema intrebarii “vernis mat sau lucios?” Iar raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi atat de bine definit, deoarece este, de fapt, la alegerea fiecarui artist, fiind o alegere pur stilistica. Totusi, trebuie sa stii ca vernisul lucios reda in profunzime culoarea vopselurilor, insa datorita luciului, tabloul nu poate fi vizionat din diferite unghiuri, acesta reflectand lumina. Vernisul mat actioneaza vice versa.

De ce sa aplici un vernis pe pictura ta?

Simplu. Deoarece este un strat protector. Astfel, te vei putea bucura de tabloul tau pentru in timp indelungat, fara a fi decolorat de razele soarelui, iar tu vei putea sa il lasi mostenire. Vernisul este, la baza, un strat subtire de rasina amestecat cu un solvent, pentru a-l putea aplica cu usurinta.

Cum si cand se aplica vernisul?

Sunt mai multe tehnici de a aplica vernisul, insa una dintre cele mai sigure metode consta in cativa pasi simpli:

  1. Verificarea vopselei daca este uscata: aplica putin vernis pe un betisor de ureche si aplica-l o zona mica al tabloului. Daca nu se ia vopseaua, atunci poti trece la urmatorul pas.
  2. Curatarea tabloului cu ajutorul unei carpe sau unui material, pentru a indeparta orice urma de praf.
  3. Aplicarea vernisului cu o pensula lata, cu peri moi, mai intai pe orizontala, iar mai apoi pe verticala, in cat mai putine miscari (pentru a te asigura ca suprafata vernisului este neteda).

Aplicarea vernisului se face in functie de timpul de uscare a vopselurilor. De exemplu, o pictura in gouache se va usca mult mai rapid decat una in ulei. Asadar, timpul poate varia. O pictura pe ulei se va usca chiar si intr-un an, in functie de dimensiune si cantitatea vopselei aplicate.

Cum se curata vernisul?

Exista diferiti solventi pe piata care ar putea curata vernisul. Daca este vorba de haine sau pensule, atunci poti aplica fara griji un detergent. Insa, pentru o pictura, terebentina este solutia puternica care poate indeparta orice vernis. Trebuie sa ai grija atunci cand o folosesti pe picturi, deoarece poate indeparta si vopseaua!

Utilizarea vernisului in istoria artei

Pentru o scurta lectie de istorie, trebuie sa stii ca vernisul a fost folosit inca din antichitate, insa nu avea calitatea celui de astazi. De aceea, picturile au un aspect ingalbenit. Restauratorii au reusit sa scoata vernisul vechi de pe unele picturi pentru a aplica unul nou, iar un exemplu cunoscut este tabloul Woman in Red, realizata de Philip Mould.

Asadar, nu lasa pictura ta sa isi piarda din valoare. Protejeaz-o cu un vernis!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate