Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Cu ce acuarele se picteaza pe panza? Conceptii gresite despre tipurile de vopsea: despre compatibilitate

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Multi artisti incepatori isi pun aceasta intrebare, insa putem spune din start ca este o contradictie. Afla in acest articol mai multe detalii!

Ti-a placut pictura pe numere? Te-ai decis sa iti dezvolti talentul de a picta si sa realizezi propriul tablou de la zero? Te-ai intrebat, atunci, “cu ce acuarele se picteaza pe panza”? Ei bine, afla ca acuarelele si panza sunt doua materiale incompatibile - in teorie. Acest articol are ca scop clarificarea termenilor de natura artistica privind tipurile de vopsea si suprafetele pe care pot fi utilizate. Asadar, vei afla totul despre:

  • Ce sunt acuarelele?
  • Care este diferenta intre vopselele pe baza de apa?
  • Suprafetele compatibile cu fiecare tip de vopsea

Ce sunt acuarelele?

Multe persoane folosesc termenul “acuarela” pentru orice vopsea, ceea ce este gresit. Acuarelele sunt pigmenti solubili in apa care au deseori forma de pastila sau patrat, cu texturi asemanatoare cretei sau in unele cazuri lucioasa si usor lipicoasa. 

In functie de producator si calitatea pigmentului, acuarelele pot fi fabricate in diferite forme si ambalate in diverse feluri, insa calitatea consta in cantitatea pigmentului si cat de solubile sunt. Cu cat sunt mai pigmentate (adica cu cat lasa mai multa culoare) si cu cat necesita mai putina apa pentru a fi utilizate, cu atat sunt mai calitative. Desigur, ca orice material pentru arta, unii artisti aleg intentionat acuarele mai slabe pentru a obtine efecte fade, in functie de preferinte si stil. Totusi, care este diferenta dintre acuarele, gouache si acrilice, avand in vedere ca sunt toate vopsele solubile in apa?

Care este diferenta intre vopselele pe baza de apa?

Diferenta sta in lichidul unde este suspendat pigmentul. Avand in vedere ca este vorba despre acuarele, acestea sunt un pigment pur amestecat cu guma arabica, care este transpus direct pe hartie cu ajutorul apei.

Tempera traditionala foloseste albus (cea moderna din supermarketuri foloseste acetat de polivinil), gouache foloseste tot guma arabica pentru suspensie (insa intr-o forma lichida), iar acrilicile au fost botezate dupa suspensia care poarta pigmentul, anume acrilul.

Diferenta sta, asadar, in consistenta, timpul de uscare si aspectul final. In timp ce acrilicele pastreaza culoarea mai bine dupa uscare, toate celelalte au un aspect usor prafuit, mat.

Suprafetele compatibile cu fiecare tip de vopsea

Pentru a fi mai usor de ales o panza sau un bloc de desen, iata o mica schema a compatibilitatii suprafetelor:

  • Bloc de desen/hartie groasa: toate tipurile de vopsea, mai putin culorile de ulei
  • Panza: culorile acrilice si de ulei. Acuarelele nu sunt compatibile deoarece pigmentul nu prinde foarte bine pe o panza tratata cu grund.
  • Hartia de zi cu zi, xerox: nici o vopsea, deoarece hartia este prea subtire. Este potrivita mai degraba pentru creioane.

Asadar, acum ca ai aflat cateva detalii de baza despre acuarele, poti sa le folosesti in beneficiul picturii tale sau chiar sa incerci sa pictezi pe panza cu acuarele si sa observi efectul. Pana la urma, toti artistii de renume au capatat faima datorita regulilor artistice pe care au fost dispusi sa le incalce! Experimenteaza si joaca-te: arta exista pentru a fi descoperita.

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate