Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Culorile complementare in pictura - importanta folosirii lor

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Esti pictor amator sau cu putina experienta si iti doresti sa aprofundezi subiectul? Ai un hobby in aceasta directie si ai dori sa cunosti mai multe? Ai ajuns in locul potrivit. Astazi ne oprim la capitolul culori si vom detalia despre cele complementare si despre importanta folosirii lor. 

Din acest articol vei afla:

  • Culorile complementare - ce sunt acestea
  • Culorile complementare in pictura 
  • Importanta folosirii lor 

Culorile complementare - ce sunt acestea

Pentru a intelege pe deplin despre culorile complementare in pictura - importanta folosirii lor, sa vorbim mai intai de toate despre cum sunt culorile categorizate:

  • Cele primare - rosu, galben si albastru. Au aceasta denumire pentru ca nu le putem obtine din amestec de doua sau trei culori. 
  • Culori secundare, cele care pot fi obtinute din amestec de doua culori primare - acestea sunt verde, portocaliu si violet. 
  • Culori tertiare, cele care sunt obtinute din amestec intre culori secundare si una primara.

Ce sunt culorile complementare? Sunt opusul alteia. Pe roata culorilor, acestea sunt in pozitia diametral opusa culorilor secundare. Asadar, culoarea complementara la galben este violet, cum la albastru avem portocaliu, care a fost realizat din mix intre galben si rosu.

Cum putem recunoaste usor, vizual, o culoare complementara? Un simplu test ar putea ajuta in acest sens. Pusa pe o suprafata alba, va iesi in evidenta culoarea complementara. 

Culorile complementare in pictura 

Pentru principalele culori, tonurile complementare sunt de rosu la verde, de albastru la portocaliu si galben la violet. 

Despre teoria culorilor si mai ales a celor complementare, aflam din lucrarile marilor artisti. Unul dintre ei este Vincent van Gogh. Despre care se spune ca si-a creat propria versiune de portocaliu, din amestec de galben, ocru si rosu, rosu sienna si verde sticla.

Importanta folosirii lor 

Am aflat despre culori complementare in pictura, dar sa subliniem si importanta acestora. Scopul este de a crea un contrast deosebit in tablourile cu flori. Cand culorile complementare sunt amestecate, rezulta gama de griuri si de marouri. 

Stiai ca:

  • In combinatia unei culori primare si a uneia secundare complementara obtii un ton neutru?
  • Combinarea culorilor complementare in cantitati inegale rezulta un gri colorat? 
  • Combinatia culorilor complementare rezulta in tonuri care imita fidel realitatea? Vei obtine efect wow al unui camp inverzit 

Astfel de culori folosite ca baza vor atrage privirea. Daca doresti sa potolesti o culoare, prea stridenta, aplica peste culoarea complementara ei. 

Bine de stiut! Este foarte important sa stii teoria culorilor, dar sa ai si produse de calitate la indemana. Asadar, recomandam sa iti alegi cu atentie culorile folosite. Pentru a obtine culori complementare intense si saturate, ai nevoie de culori de calitate. Foloseste culori primare de calitate, adica rosu/galben/albastru, fie ele culori acrilice sau acuarele, din gama celor profesionale si mono pigmentate. Culorile care nu fac parte din aceasta gama, care au pigmenti sintetici, cu mai mult liant in ele, vor face culorile complementare sa nu iasa conform teoriei. 

La Pictorul Fericit vei gasi disponibile seturi de culori, acrilice sau pe baza de apa, pentru a testa si incerca combinatii asa cum iti doresti. 

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate