Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Exploreaza suprarealismul prin picturi pe numere tablouri celebre

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Iubitorii de arta il cunosc cu siguranta pe Salvador Dalí. Acest pictor faimos si-a lasat amprenta in istorie si in curentul suprarealist prin picturile lui bizare. Suprarealismul a luat nastere dupa primul razboi mondial si o trasatura acestui curent este ilustrarea subconstientului. 

Pictura The Persistence of Time (Persistenta Timpului) este o pictura celebra pe care o vom analiza azi, pentru a intelege curentul artistic si de a aprofunda gandirea artistului. Vei intelege intentia din spatele tabloului, aprofundand astfel de picturi pe numere tablouri celebre.

In acest articol vei afla mai multe despre:

  • Suprarealism
  • Salvador Dalí
  • Analiza tabloului The Persistence of Memory

Suprarealismul, imaginea subconstientului

Suprarealistii au imprumutat de la dadaism ideea ca intamplarea si spontaneitatea ar trebui sa joace un rol in arta si s-au folosit de acest curent pentru a sonda subconstientul. In primul manifest suprarealist, Andre Breton, parintele suprarealismului, spunea ca civilizatia a ingropat latura instinctuala a naturii umane care traieste in subconstient. El a sustinut ca societatea, obsedata fiind de rationalism, condamna tot ce iese din subconstient ca fiind irational; suprarealistii credeau ca aceasta parte instinctuala a umantiatii este mai benefica decat partea civilizata, care a sanctionat lucruri precum razboiul si clasismul. Breton a sustinut ca reconectarea cu subconstientul (visele si instinctele) ar ajuta civililzatia sa se indrepte spre bine.

Cine a fost Salvador Dalí?

Dalí a considerat picturile sale ca fiind “fotografii colorate manual” ale delirului sau. Multi il recunoastem ca pictor, insa el a prestat si in domeniul sculpturii, creand opere de arta la fel de bizare ca picturile sale. Printre sculpturile cunoscute se numara si acei elefanti cu picioare lungi ce se regasesc in opera sa, Elefantii. Aceste animale se regasesc deseori in operele sale alaturi de ceasurile ce se topesc si alte simboluri creative unice.

Stiai ca numele lui complet este Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech? Artistul este de origine spaniola, nascut in provincia Catalonia. A devenit cunoscut nu doar pentru arta sa, ci si pentru aparitiile excentrice si dibacitatea in a manipula mass-media din timpurilor sale pentru a deveni o figura mondiala faimoasa.

The Persistence of Memory, o analiza

Putem spune ca tabloul, desi are in principal culori calde, are o atmosfera rece aproape tulburatoare. Compozitia inchisa denota o claustrofobie paradoxala, deoarece elementele tabloului se afla pe o plaja ce pare sa se intinda pana la limitele imaginatiei. 

The Persistence of Memory este tabloul la care ne gandim atunci cand auzim de Dalí. Ceasurile au devenit un simbol al lui, ajugand in ziua de azi sa faca parte din pop culture, fiind recunoscute de toata lumea. Ceasurile din tablou nu mai spun ora, ci opresc timpul prin topire. Asta face memoria atunci cand reviziteaza trecutul - timpul pare sa se opreasca, ajungand astfel la persistenta memoriei. Sa luam fiecare element in parte. Ce ar fi vrut Dalí sa transmita prin ele?

Un ceas atarna moale de un copac mort, care este plantat absurd intr-o masa. Marea alba cuprinsa intre plaja bruna si cerul galben-albastrui evoca o liniste tulburatoare. Musca de pe alt ceas urmareste de parca s-ar astepta sa ticaie din nou, iar creatura cenusie de pe plaja se spune ca ar fi chiar Dalí insasi, sugerand ca este un peste care s-a tarat din mare si a ramas la jumatatea evolutiei sale in artist.

Aprofundeaza aceste detalii reproducandu-le chiar tu prin ajutorul tablourilor pe numere celebre de la Pictorul Fericit. Comanda acum pentru a te pune in pielea lui Salvador Dalí!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate