Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Tipuri de pensule - cum le alegi, cum le folosesti?

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Pictura implica nu doar tehnica si viziune, o armonie in mixul culorilor, ci si accesorii de calitate. Toate acestea sunt baza pentru a crea ceea ce in final veti aprecia a fi o lucrare wow. Printre altele, adica aparte de tipul de panza, de sevalet si culori folosite, conteaza si tipul de pensule utilizate. 

Din articolul nostru vei afla: 

  • Cum alegi tipuri de pensule. 
  • Forma pensulei. 
  • Lungimea manerului. 
  • Tipuri de pensule in functie de tipul de pictura. 

Cum alegi tipuri de pensule

In functie de mediul de pictura, ca este vorba de acuarela, acrilic sau ulei, tipul de pensula este si ea diferita. Asta pentru ca se comporta diferit. Spre exemplu, in cazul culorilor de ulei, pentru ca au o consistenta mai pastoasa, este nevoie de diluare cu solventi. In cazul culorilor de tip acuarela avem nevoie de diluare cu apa. In functie de tehnica de pictura si tipurile de culori utilizate exista recomandari diferite de accesorii din aceasta categorie. 

Forma pensulei 

Conteaza desigur si cum este dispus parul pensulei, astfel incat acesta sa fie usor de folosit. Pensulele late si cele rotunde sunt cele de baza pentru trusa unui pictor. Daca va doriti sa creati linii rotunde sau curbate, va fi necesara pensula de tip filbert. O veti regasi prin magazinele de nisa sub denumirea de cioc de rata, pentru ca are varf oval ce se ingusteaza spre marginea sa ascutita. 

Pentru a picta detalii precum iarba sau frunzele din copaci, pensula potrivita poate fi cea de tip evantai. In schimb, daca doresti sa redai acele detalii fine, poti opta pentru pensule subtiri. 

Extra tip: incepatorii ar putea fi usor debusolati de alegerea pensulei potrivite. Ideal ar fi sa incercati un set de pensule cu forme si marimi variate. Astfel veti experimenta concret ce efecte pot fi create cu fiecare tip de pensula. 

Lungimea manerului

pensule pictorul fericit

Poate parea banal, dar lungimea manerului tine cont desigur de tehnica de pictura si de marimea tabloului ce il creati, inclusiv de distanta la care lucrati. 

Sunt destul de populare pensulele cu maner scurt. Insa sunt de preferat cele cu maner  lung, mai ales daca lucrati ca la carte, adica cu panza mentinuta pe sevalet. Astfel, veti avea si o vedere de ansamblu a picturii. 

Tipuri de pensule pentru pictura in functie de tipul de pictura 

Pentru picturile in ulei - tineti cont de rezistenta si flexibilitatea firului de par. Daca folositi culori vascoase, mai ales in strat gros, sunt de preferat  pensulele cu par de porc ce de obicei este mai aspru, dur, dar si rezistent la solventi. In cazul trecerii in mod gradat de la o culoare la alta, pentru a crea detalii fine, pensulele recomandate sunt cele de par de veverita sau zibelina. 

Pentru pictura in acuarela - veti tine cont aici de capacitatea de incarcare, cat de flexibil este firul de par. Sunt de preferat in mod special cele cu par de zibelina sau veverita, cu fir sintetic, pentru ca isi mentin foarte bine forma. 

Pentru pictura in acrilic - foarte important de retinut este ca in acest caz vorbim despre par flexibil si rezistent. Sunt recomandate pensulele cu par sintetic. 

In final mentionam de asemenea ca indiferent cat de precisi suntem in selectia pe care o veti face, conteaza si cum intretineti pe termen lung pensulele. Curatati dupa fiecare utilizare, depozitati-le cu varful in sus. 

Spor la pictat! 

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate