Cand punem intrebarea “cu ce se curata pictura in ulei pe panza?” Ne putem referi la doua lucruri; afla aici cu ce se curata in mod normal o pictura finalizata si ce folosesti pe haine!
Inainte de a-ti dezvalui cu ce se curata pictura in ulei pe panza, trebuie sa te avertizam: nu-ti sugeram sa cureti o pictura in ulei fara ajutor, mai ales daca banuiesti ca aceasta are o valoare mare. Fie ca ai mostenit un tablou care apartine unui artist de renume sau ai gasit o relicva valoroasa la un targ de vechituri, cert este ca ai nevoie de un restaurator in acest caz! Nu curata de unul singur o pictura, deoarece risti sa o deteriorezi ireversibil, scazandu-i din valoare.
In rest, daca a vorba de mentenanta unei picturi obisnuite si pete incapatanate de pe haine, vei afla in acest articol mai multe despre:
- Cum sa cureti o pictura in uleii terminata si cum se intretine?
- Cum sa cureti petele de ulei din haine?
- Ce substanta si ce tehnici folosesc restauratorii?
Cum sa cureti o pictura in uleii terminata si cum se intretine?
E vorba doar de praf? E simplu: foloseste ori o pensula mare cu peri moi, precum o pensula cu par de capra tip mop, ori un pamatuf cat mai firav si gentil cu pictura, preferabil un duster cu pene sau un pamatuf cu fire moi si fine. E vorba de alte murdarii? Din pacate, aici ai putin ghinion, mai ales daca nu ai dat cu un vernis peste pictura.
Petele, daca sunt in vernis, se pot scoate cu ajutorul unui substante numite anacrosina, care nu se gaseste, momentan, in cadrul magazinului nostru online Pictorul Fericit. Anacrosina, pe scurt, e un fel de detergent special care nu afecteaza pictura. Totusi, procesul de curatare cu aceasta substanta este unul migalos si delicat. Daca ai patat, in schimb, pictura direct, ai doua optiuni: ori spui ca asa a vrut artistul, ca e o interpretare postmoderna, ori pictezi peste.
Cum sa cureti petele de ulei din haine?
Bineinteles, aici nu vorbim de pete de ulei de floarea ci de culori pe baza de ulei, cum ar fi cele de la Maimeri. In acest caz, incearca sa indepartezi culoarea cu diluant sau terebentina, sau, daca pata e fresh, cu detergent de vase. Ai nevoie atat de solutia cu care sa cureti, cat si o periuta de dinti veche si o carpa curata.
Imbiba carpa in terebentina sau sapun de vase si aplica prin tapare solutia peste pata. Dupa ce lasi pret de cateva secunde sa actioneze, revino cu periuta de dinti si incepe sa freci usor pata. Clateste si repeta de cate ori este necesar. Daca e vorba de o pata mai veche, bad news: s-ar putea ca aceasta sa fie deja prea imbibata iar haina distrusa. Poti incerca, totusi, sa o duci la o curatatorie profesionala!
Ce substanta si ce tehnici folosesc restauratorii?
Depinde de vechime, dar multi folosesc tot anacrosina, alaturi de multe alte substante de specialitate, in functie de vechimea si structura chimica a vernisului, pentru a-l indeparta. Aplica substantele milimetru cu milimetru, cu un betisor de urechi sau ceva la fel de mic, pentru a nu provoca daune. Pe urma, este reaplicat vernisul.
Fun fact: stiati ca, in scolile si facultatile de arta, exista specializarea de restaurator? Curatarea picturilor este o adevarata arta in sine.
Scrie un comentariu: