Coșul dvs.

10% Reducere la comenzi de peste 300 lei folosind codul WINTER10

Cum se realizeaza combinarea culorilor in pictura? Afla recomandari de la artisti cu fler

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Semnificatia culorilor nu va fi apreciata in mod asemanator de orice persoana. Asta pentru ca fiecare dintre noi are propriile pareri asupra lumii in care traim. Unii vad lumea in culori vii, in timp ce altii vad lumea in tonuri monotone si nuante de gri. Insa, combinarea culorilor in pictura este extrem de importanta pentru a fi create opere desavarsite, care transmit ceva celui care le priveste. Iata ce vei descoperi din acest articol: 

  • Combinarea culorilor in pictura se face dupa preferinte personale, dar tinand cont de principii de baza
  • Urmatoarea etapa din combinarea culorilor se refera la cele intermediare, care sunt create din cele primare si cele secundare
  • Combinarea culorilor in pictura tine de fiecare artist si creatie in parte

Combinarea culorilor in pictura se face dupa preferinte personale, dar tinand cont de principii de baza

Unele persoane pot asocia culorile cu amintiri fericite, in timp ce altii pot asocia aceleasi culori cu amintiri neplacute.

Pot exista milioane de motive pentru a crea combinatia de culori ideala, dar fiecare se va gandi la o paleta sau schema anume. Fie ca vorbim de redecorarea locuintei care a fost lasata de izbeliste de catre fostul proprietar, fie ca vrem sa stabilim o gama de culori potrivita pentru creatiile noastre de design vestimentar, alegerea tine numai de noi. 

Insa, indiferent de motivatia si necesitatile fiecaruia, este bine a invata cateva exemple de culori tipice care merg bine impreuna inainte de a ne crea combinatia unica de nuante pentru ceea ce avem nevoie. 

Culorile primare, daca nu le cunosti deja din scoala, sunt rosul, galbenul si albastrul. Acestea sunt primele pe lista in ceea ce priveste combinarea culorilor in pictura. Ele nu pot fi create de la zero precum alte culori pe care le stim. Deci, fiecare paleta sau trusa de culori acrilice, pe baza de ulei sau pe baza de apa, creioane, guase ori carioci, le va contine.

E vorba de pigmentii de baza de la care se formeaza alte culori care vin dupa si sunt cat se poate de diferite. Stii deja poate ca daca vei combina rosu cu albastru, vei obtine violet, iar daca vei combina rosu cu galben vei obtine portocaliu. Tine minte ca movul, verdele si portocaliul sunt culori secundare, in timp ce rosul, albastrul si galbenul (da, exact ca pe drapelul Romaniei) sunt culori primare. 

Urmatoarea etapa din combinarea culorilor se refera la cele intermediare, care sunt create din cele primare si cele secundare

In paleta de acuarele vei descoperi nuante reci cum sunt cele derivate din verde, mov si albastru. Ele sunt folosite in pictura pentru a denota stari de calm si serenitate. Pe de alta parte, avem nuantele calde cum sunt cele derivate din rosu, portocaliu si galben. Acestea sunt folosite in pictat pentru a intensifica ideea de cald si de bine, de pozitivitate. 

Culorile complementare sunt direct opuse culorii pe care doresti sa o folosesti si se regasesc in orice schema a culorilor. Hai sa-ti dam un exemplu! Un exemplu ar putea fi galben cu mov. Pentru albastru culoarea complementara ar fi portocaliu.

In lumea marketingului, designerii grafici vor folosi aceste combinatii de culori pentru campaniile lor de vreme ce sunt intr-un constrast stralucit. Creeaza un efect atragator pentru clienti si pot evidentia foarte bine fontul cu care este scris un text sau un logo. In pictura totusi, ai grija sa eviti folosirea a prea multe culori complementare si adauga si cateva tonuri mai neutre din schema culorilor ca sa nu fie totul prea coplesitor pentru privitor. 

Combinarea culorilor in pictura tine de fiecare artist si creatie in parte

Insa, alaturi de joaca si indrazneala, poti prelua ideile si sugestiile din lumea artei pentru incepatori. Orice curs de pictura le are incluse. Dar la fel de bine poti fi autodidact, cautand tot ce se poate posibil despre asta online. 

Noi iti punem la indemana culorile acrilice, pe baza de apa sau ulei de care e nevoie pentru capodopere experimentale sau de expus. Tu comanda-le si da viata unor tablouri reusite izvorate din imaginatia si creativitatea ta!

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate