Coșul dvs.

Livrare Gratuită la comenzi de peste 200 Lei

Cu ce se picteaza pe panza?

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Bun venit in lumea pasionatilor de pictura. Pentru cei care inca exploreaza si nu stiu ce le place mai mult, pentru incepatori indeosebi am decis sa detaliem si ce presupune pictura pe panza, mai ales cu ce pictam pe acest tip de suprafata. 


Din acest articol vei afla:

  • Cu ce pictam pe panza? 
  • Cum aleg panza de pictura potrivita

Cu ce pictam pe panza? 

Cu ce se picteaza pe panza te intrebi? Panza de bumbac, pregatita in prealabil poate fi pictata cu acrilice sau culori in ulei. In cazul in care folosesti guase straturile aplicate ar trebui sa fie multiple. 

Per general vorbind, pe panza pot fi aplicate toate tipurile de culori, diferenta o face insa tehnica si timpul de uscare. Spre exemplu, acuarelele au tendinta de a se usca neregulat. Ca efect, acestea formeaza mici margele de vopsea, cu atat mai mult daca vorbim despre suprafata grunduita. 

Putem picta pe panza cu:

  • Culori in ulei - acestea sunt intens pigmentate, au o textura bogata si permit amestecuri  pentru efecte complexe. 
  • Acuarele - culorile pe baza de apa sunt de o transparenta delicata si pot fi aplicate pe panza in asa fel incat sa fie create efecte spectaculoase. 
  • Acrilice - acestea au caracteristica opacitatii si a faptului ca se usuca mai repede. Pot fi aplicate in straturi suprapuse la nevoie. 
  • Gouache - seamana cu acuarelele, dar au o textura mai densa si sunt mai opace in comparatie cu acestea. 
  • Tempera - pigmentii amestecati cu liant apos. 
  • Markere - fie cele permanente sau temporare. 

Acestea sunt demonstratia faptului ca a picta pe panza nu se rezuma doar la culori acrilice sau in ulei. Cat despre pensulele adecvate, aici depinde de tehnica de pictat, subiect pe care l-am mai abordat pana acum, aici pe blog. 

Cum aleg panza de pictura potrivita

Acum daca te intrebi care este panza potrivita pentru pictura, nu avem un raspuns general valabil. Depinde de experienta ta, de tehnica de pictura, de culori. Ai de luat in considerare o serie de factori, printre care:

panza pictura

  • Tesatura 

Mai des vei intalni oferte cu panza de pictura din bumbac, dar sunt si variante din iuta. Cele din in sunt durabile si apreciate pentru ca isi mentin forma pe sasiu. In timp ce panzele de pictura din iuta sunt mai degraba recomandate pentru picturi de mari dimensiuni, cele din bumbac au avantajul de a fi potrivite la orice tip de tablou. In plus, sunt accesibile la pret. 

  • Pregatirea 

O panza de pictura este gata sa fie folosita dupa grunduire. Pentru aderenta si rezistenta culorilor aplicate, pentru ca suprafata sa fie durabila, este necesar de creat un mediu potrivit. In acest sens panzele sunt grunduite cu gesso. Un produs special, aplicat in straturi multiple si foarte bine uniformizat. Rolul sau este de a proteja panza pentru ca aceasta sa nu absoarba culorile aplicate. Evident, trebuie luat in calcul si timpul corespunzator de uscare. 

Nu uitati, dedicam o categorie aparte doar acestor produse, astfel incat veti gasi panze diverse si nu doar pe cele albe. De asemenea, puteti completa comanda cu instrumente de pictat, materiale, culori si accesorii. Spor la pictat! 

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate