Pentru a obtine rezultate frumoase in incercarile noastre de a colora o panza in asa fel incat sa o transformam intr-o mica opera de arta, vom incepe prin a ne documenta. Vom cauta informatii despre culorile pe care le vom cumpara pentru pictat.
Pentru incepatori sunt recomandate vopselele acrilice pentru ca sunt vopsele cu uscare rapida compuse din pigmenti si emulsie acrilica polimerica. Culorile acrilice se pot dilua cu apa, dar paradoxul este ca, odata uscate, ele devin rezistente la apa, ceea ce confera si picturii rezistenta in timp.
Vopseaua acrilica diluata cu apa in diferite proportii sau modificata cu gel acrilic poate da picturii finale fie un aspect de pictura in ulei: fie un aspect ca si cum s-ar fi folosit acuarelele, fie un aspect tipic de folosire a acrilicelor.
Din acest articol vei afla:
-
Cand au aparut primele vopsele acrilice
-
Tehnici de utilizare in pictura
-
Cum se folosesc propriu-zis culorile acrilice
-
Tipuri de vopsele acrilice in functie de scopul pentru care sunt folosite
-
Vopselele acrilice pentru studenti
Cand au aparut primele vopsele acrilice
Se pare ca aparitia lor se leaga de anul 1950 si aveau baza de alcool mineral. Cele pe baza de apa erau folosite pentru pictarea exteriorului si interiorului casei ca o vopsea obisnuita. In timp s-a observat cat sunt de rezistente si atunci s-a trecut la comercializarea lor special dedicate artistilor.
Tehnici de utilizare in pictura
Felul in care pot fi utilizate vopselele acrilice - fie in starea lor primara, fie in combinatii - este practic nelimitat, in functie de priceperea si imaginatia celui care manuieste pensula. Cu ajutorul lor se poate obtine atat un touch lucios la final, cat si unul mat, elegant.
Cantitatea de pigment sau agentii pentru atenuarea luciului pot schimba de asemenea rezultatul final.
Atentie, odata aplicata nu mai poate fi indepartata nici cu apa, nici cu solventi mai slabi, deci trebuie sa ne gandim de doua ori inainte de a aplica culoarea pe panza. Acetona este cea care mai poate indeparta stratul de culoare, dar nu in totalitate.
Nu se recomanda diluarea cu foarte multa apa, deoarece acrilicele nu vor mai avea o baza stabila.
Cum se folosesc propriu-zis culorile acrilice
Experimentatii in ale picturii folosesc mediile acrilice pentru a modifica aspectul, flexibilitatea, textura si alte caracteristici ale suprafetei de pictura.
Din fericire, acrilicele pot adera la diferite suprafete, iar mediile se folosesc doar la imbunatatirea acestor caracteristici. Chiar daca suntem incepatori ne dorim sa cream ceva care sa aiba efect si sa dureze in timp.
Pe langa pictura vopselele acrilice se pot folosi si la o serie de decoratiuni, deoarece se pot combina usor cu o gama larga de materiale si tehnici de artizanat.
Tipuri de vopsele acrilice in functie de scopul pentru care sunt folosite
Vopsele acrilice profesionale care sunt fabricate cu un continut ridicat de pigment. Calitatile lor sunt la cel mai inalt standard si sunt folosite indeosebi de profesionisti.
Clasa de mijloc ofera si ele o calitate buna, dar au un continut de pigment mai redus. Practic ele pot fi folosite atat de profesionisti, cat si de amatori pentru ca nu au un pret ridicat de achizitionare.
Vopselele acrilice pentru studenti
Acestea au o calitate mai mica comparativ cu cele doua categorii mentionate anterior. Cantitatea de pigmenti este redusa substantial, deci nu pretind o calitate inalta, dar avand un pret bun sunt preferate de copii si de folosirea lor la scoala.
In functie de ce ne dorim putem sa incepem prin a folosi ceea ce consideram ca ne reprezinta si mai apoi, putem sa ne ridicam la alt nivel.
Scrie un comentariu: